Saturday, May 5, 2012

Aku main masak-masak lagi...


Yeahhaaa...allo..allo...entri Main Masak-Masak kali ni me buat Kerabu or URAP ulam-ulaman..makanan sihat..hehehhe...makanan ni pun kira lauk traditional orang dahulu2..
lauk ni sempoi giler...senang malah dikira sebagai makanan sihat...mana x nyer sume kandingan dalam ni terdiri daripada ulam-ulaman...


Kali ni me teringin nak buat kerabu kata orang utara, tapi kalau orang Johor panggil ni URAP...hehhehe..ko tau ape tu URAP..ni la URAP..hehhe..simple je...tumis skit gn bawang, ikan bilis n rempah kunyit sket, pastu masukkan kelapa gaulkan sampai sebati thenn last sekali kasi masukkan daun-daun ulaman...

Lauk ni biasanyer dimakan gan nasi panas...bahan utama adalah dedaun ulaman contoh nter daum kunyit, daun kenchur, daum berami, ulam raja, daun selom dan pelbagai ulaman kita leh letak dalam Kerabu/Urap ni... 


Lastly siap dah URAP me ni..senangkan..simple dan sihat... kalau nak less kolestrol, kurangkan sikit kelapa dia, banyakkan daunan ulaman tersebut..k la. actually msakan ni me masak last week..sebab line BB umah me ni lemau sangat so me terpakse ler upload entri me minggu ni....see u again in me nyer next entry main masak-masak...maklum la this weekend me x kemana-mana..sebabnyer me dah x tau nak gi soping mall mana lagi kat JB ni..abes dah sume me redah setiap weekend.... ***wink...wink...wink***